Vers gebrand

Ik hoor mensen weleens zeggen dat ze ‘verse bonen’ gebruiken in hun volautomaat. Ik kan het dan niet laten om te vragen wat ze daar precies mee bedoelen. “Nou, ik koop hele bonen van de supermarkt. Verser kan toch niet?”, is dan vaak het antwoord. ‘Vers’ is dan ook een diVERS begrip. En dan laat ik het kwaliteitsoogmerk nog even buiten beschouwing.

Want verser kan het zeker. Het duurt namelijk even voordat die ‘verse’ bonen vanaf de organisatie die het gebrand heeft in de supermarkt liggen. Een maand of langer is gebruikelijk. En laat dat nu net de cruciale periode zijn waarin bonen op hun verst zijn! Een gebrande koffieboon bevat gassen, waaronder kooldioxide. Deze gassen verdwijnen in de eerste paar dagen na het branden. Doorgaans wordt vijf tot zeven dagen aangehouden om een koffieboon tot rust te laten komen. Na deze periode is de boon op zijn lekkerst! Vanaf nu begint het verouderingsproces. Onder invloed van zuurstof geeft de boon zijn smaak en aroma af aan de lucht. Het is daarom verstandig om de bonen te bewaren in een verpakking die je goed gesloten kunt houden maar waarin éénweg ventilatie het mogelijk maakt om de bonen te laten ademen. Gedurende een week of drie à vier is de koffie dan op zijn best.

Vandaar dat One Mile Coffee Roasters geen voorraad bijhoudt van zijn gebrande koffie. Ik wil graag iedereen kennis laten maken met de smaak van vers gebrande koffie. Dit is namelijk zoveel lekkerder dan ‘oude’ koffie uit de supermarkt! Bestel je koffie hier op de site en deze wordt dan vers voor je gebrand. Verser kan het echt niet…